Jeu De Boules Groep 'Huiswaard'

HISTORIE

Begin van de Jeu De Boules Groep 'Huiswaard' in 2002

In april 2002 kregen wij, Jan en Dorien Jorritsma, een flat aan de Muiderwaard om te gaan wonen. Ik (Dorien) twijfelde of ik er zou gaan wennen.
Die zomer werd er een baan aangelegd voor Petanque oftewel Jeu de Boules. Die werd na oplevering geopend door de toenmalige wethouder Jaap Eggermond  en we waren meteen enthousiast want bewegen en sportief konden wij nu kennismaken met de Huiswaardse bewoners.
Opleiding van de spelers kregen we toen van Jaap Tamis, Christa Tamis, Frans Slim en Leo Sterk.
Op dinsdagmorgen begonnen wij.
De spelregels werden uitgelegd en de hand aan gehouden want Jaap Tamis was een strenge leermeester. Geen voet over de streep, onderhands en boven hands, hard of zacht, zie maar dat je bij het kleine balletje (butje) komt.
Ongeveer 30 personen hebben er aardigheid in. De oudste toen waren Jan Wortel, Theo Brits en Jeltje van 91 jaar, de jongste waren Jan Jorritsma en Theo van Noort 63 jaar.
Later in de tijd zijn er mensen afgegaan en nieuwe bijgekomen.
De maandag- en donderdagmorgen werden favoriet maar het plezier van het spelen spatte er af. Met regen en sneeuw bleven we thuis maar zo gauw het droog was gingen we weer en het plezier van het spelen was groot.
Het derde seizoen werd er, door de gemeente Alkmaar, een tweede baan aangelegd zodat de groep in tweeŽn gedeeld kon worden. Mijn favoriet was om in de nieuwe baan de boom om te gooien (helaas nog niet gelukt).
Het eerste toernooi met de club 'Celeris' werd door ons 'amateurs' verloren.
In het tweede jaar werd door ons, als tegenprestatie, het groen verwijderd tussen de steentjes. Op onze stramme knieŽn, gelukkig was er koffie. Door een vaste ploeg werd het vele blad van de bomen verwijderd en de baan aangeharkt  Het geheel maakte een nette indruk. De twee extra banken, die later werden geplaatst, maakte dat sommigen kunnen uitrusten
Na vijf jaar het eerste lustrum. Versieren, thee en koffie, lekkere hapjes en gezellig plus toernooi, het was een leuke dag.
Het Trompetterkorps speelde dat het een lust was en er was een treintje voor de kleintjes. Wie wilde mocht als Fransman of Franse vrouw verkleed gaan. Super gezellig. Er waren medailles en een wisselbeker voor de winnaar (ik meen Christa Tamis). Onderlinge wedstrijden werden vanaf toen elk jaar gehouden.
Met veel aanwezigen wordt de groep in tweeŽn gedeeld. Even wat rustiger spelen en wat meer tijd om te kletsen. Wie jarig is geweest trakteert en word soms (hard en zuiver) toegezongen.
Jaap Tamis heeft in 2010 het leiderschap, na acht jaar, over gedragen aan Wil Schouten. Anneke van Weert verzorgd vaak de koffie en thee en met de wedstrijden genieten we van de muziek van Gerard van Weert. Bedankt!!
Zo langzamerhand gaan we naar het tweede lustrum. Als we hard sparen kunnen we misschien weer eens uit eten gaan.
Hartstikke gezellig.

Dorien Jorritsma.


01-09-2010